LABORATORIUM ONDERZOEKEN


Meten is weten!

Een lab-test is een door een laboratorium uitgevoerde analyse van speeksel /bloed/ feces (ontlasting) / urine / speeksel of haar. Er wordt onderzocht op microbiologie, immunologie, endocrinologie en biochemie.  Hiermee kunnen veel oorzaken van klachten worden opgespoord.  Vervolgens kan met de juiste begeleiding een passende therapie geboden worden om uw gezondheid te optimaliseren.

https://youtu.be/giG4wXVqxWQ

Welke onderzoeken kunt u via Body-Pitstop laten uitvoeren?

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

https://youtu.be/giG4wXVqxWQ

<div style=”position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%”><iframe src=”https://www.youtube.com/embed/giG4wXVqxWQ?ecver=2″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ style=”position:absolute;width:100%;height:100%;left:0″ allowfullscreen></iframe></div>

De Bloedwaardencheck Screening Compleet geeft een compleet overzicht van uw belangrijkste bloedwaarden.

Uw bloedwaarden vertellen u en uw behandelaar meer over uw gezondheid.

De Bloedwaardencheck Screening Compleet geeft onder andere meer informatie over uw cholesterol, glucosewaarden, laaggradige ontstekingen (hs-CRP), bloedplaatjes, ijzer en diverse belangrijke vitaminen. Daarnaast vertellen de bloedwaarden u meer over uw nierfunctie, leverfunctie en schildklierfunctie.

De Bloedwaardencheck Screening Basis geeft een uitgebreid overzicht van uw belangrijkste bloedwaarden. Uw bloedwaarden vertellen u en uw behandelaar meer over uw gezondheid. De Bloedwaardencheck Screening Basis geeft onder andere meer informatie over uw cholesterol, glucosewaarden, laaggradige ontstekingen (hs-CRP), bloedplaatjes, ijzer en diverse belangrijke vitaminen.

Bent u erg moe en heeft u altijd honger? Dan kan het zijn dat u insulineresistent bent. Overweeg dan om de Bloedwaardencheck Insulineresistentie te laten afnemen.

Glucose is een belangrijke energiebron. Insuline zorgt ervoor dat cellen en weefsels deze energie kunnen opnemen. Bij iemand die sterk insulineresistent is, werkt dit mechanisme minder goed.

De oorzaken kunnen verschillen, maar het gevolg is dat glucose in de bloedbaan blijft en dat cellen en weefsels minder energie tot hun beschikking hebben. Hierdoor voelt u zich moe en blijft u altijd met een hongerig gevoel zitten.

Naast het gehalte insuline en glucose in uw bloed, geeft de Bloedwaardencheck Insulineresistentie ook informatie over de HOMA-IR index.

Voelt u zich vaak moe? Is uw hoofd er niet altijd bij? Overweeg dan om de Bloedwaardencheck IJzer te laten afnemen.

IJzer is erg belangrijk voor een normale functie van de cellen en weefsels in ons lichaam. Het helpt bijvoorbeeld energie vrijmaken uit de voeding en helpt daardoor bij vermoeidheid en moeheid.

Daarnaast ondersteunt ijzer de vorming van rode bloedlichaampjes. Deze zijn van belang voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Bovendien is ijzer belangrijk voor het behoud van een normaal geheugen, concentratie en leervermogen. Tot slot biedt het ondersteuning aan het afweersysteem.

De Bloedwaardencheck IJzer is meer dan alleen een ijzertest. Naast ijzer, worden ook het hemoglobine, ferritine, transferrine en de saturatie gemeten.

De Bloedwaardencheck Mineralen Compleet geeft u meer informatie over de gehaltes ijzer, zink, selenium en fosfor in uw bloed.

Mineralen zijn van groot belang voor een normale functie van onze stofwisseling. Mineralentekorten komen echter veel voor. Ze uiten zich in een breed spectrum van symptomen.

Wanneer uw ijzerwaardes in het bloed te laag zijn, kunt u last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid. Ook kunt u zich slap en futloos voelen en bent u bevattelijker voor infecties zoals het griepvirus.

Ook een zinktekort maakt u bevattelijker voor infecties. Daarnaast herkent u het onder andere aan broze nagels, haaruitval, verminderde eetlust, nachtblindheid en een trage wondheling. Bij mannen kan een zinktekort leiden tot verminderde vruchtbaarheid en libido, vrouwen kunnen last krijgen van een verstoorde menstruele cyclus.

Een tekort aan selenium kan zich uiten in hartstoringen, spierpijn en spierzwakte. Bij de man kan een tekort leiden tot een minder goede productie van zaadvloeistof. Daarnaast vervult het bij zowel man als vrouw een belangrijke rol in de schildklier, een orgaan dat de stofwisseling aanstuurt in ons lichaam. Wanneer u het vaak koud heeft, moe bent en lusteloos, kan dit duiden op een trage schildklier.

Naast de belangrijke mineralen ijzer, zink en selenium, wordt ook het fosfor-fosfaat gemeten. Fosfor ondersteunt de energiestofwisseling, speelt een rol bij de botaanmaak en is belangrijk voor sterke tanden. Ook hier is vermoeidheid een belangrijk symptoom van een tekort

De Bloedwaardencheck Vitaminen Compleet geeft u meer informatie over enkele belangrijke vitaminen in uw bloed: vitamine A, B6, B12, D en foliumzuur.

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in onze huid. Van de herfst tot het late voorjaar krijgen we in Nederland echter te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken.

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van normale spieren, botten en tanden. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het immuunsysteem. Wanneer u bloedend tandvlees heeft, krachtverlies in de spieren ervaart, pijn heeft in de gewrichten, zich moe en lusteloos voelt en last heeft van concentratieproblemen, kan dit duiden op een vitamine D-tekort.

De vitaminen B6 en B12 zijn onderdeel van het vitamine B-complex. Beide zijn belangrijk voor het immuunsysteem, zenuwstelsel, leervermogen en concentratie. Heeft u last van een gebrek aan energie, concentratieproblemen of wisselende stemmingen? Dan kan dit aan een tekort aan B-vitaminen liggen.

Foliumzuur behoort ook tot het vitamine B-complex en staat vooral bekend als zwangerschapsvitamine. Maar het heeft nog veel meer functies. Zo is het net als B6 en B12 belangrijk voor het immuunsysteem, het leervermogen en de concentratie.

Vitamine A draagt onder andere bij aan een normaal ijzergehalte in het bloed. Wanneer u onvoldoende vitamine A in het bloed heeft, kan dit leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid. Ook kunt u zich slap en futloos voelen en bent u bevattelijker voor infecties.

De Bloedwaardencheck Vitamine D geeft u meer informatie over het gehalte vitamine D in uw bloed.

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in onze huid. Van de herfst tot het late voorjaar krijgen we in Nederland echter te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken.

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van normale spieren, botten en tanden. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het immuunsysteem. Wanneer u bloedend tandvlees heeft, krachtverlies in de spieren ervaart, pijn heeft in de gewrichten, zich moe en lusteloos voelt en last heeft van concentratieproblemen, kan dit duiden op een vitamine D-tekort.

De Bonusan Bloedwaardencheck Vitamine D meet het gehalte 25(OH)D in uw bloed. Hieruit kan worden afgeleid of uw vitamine D-status hoog genoeg is.

De Bloedwaardencheck Vitamine B6 geeft u meer informatie over het gehalte vitamine B6 in uw bloed. Vitamine B6 is onderdeel van het vitamine B-complex. Het vitamine is belangrijk voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Een voldoende hoog gehalte B6 draagt bij aan een normaal energieniveau en biedt ondersteuning bij moeheid en vermoeidheid.

Heeft u last van een gebrek aan energie, concentratieproblemen en wisselende stemmingen?

Dan kan dit duiden op een vitamine B6-tekort.

De Bloedwaardencheck Vitamine B12 geeft u meer informatie over het gehalte vitamine B12 in uw bloed.

Vitamine B12 is één van de belangrijkste vitaminen binnen het vitamine B-complex. Het vitamine is belangrijk voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Een voldoende hoog gehalte B12 draagt bij aan een normaal energieniveau en biedt ondersteuning bij moeheid en vermoeidheid. Ook is het belangrijk voor het behoud van een normaal geheugen, concentratie en leervermogen.

Heeft u last van een gebrek aan energie, concentratieproblemen, wisselende stemmingen of grijs haar? Dan kan dit aan een tekort aan vitamine B12 liggen. Ook tintelingen, een doof gevoel of brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten kan hierop duiden.

De Bloedwaardencheck Schildklier Compleet geeft u meer informatie over de werking van uw schildklier.

De schildklier speelt een essentiële rol bij de stofwisseling in uw lichaam. De symptomen van een trage schildklier zijn daarom zeer breed. Ze variëren van moeheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en obstipatie, tot menstruatiestoornissen, libidoverlies, haaruitval en gewrichtsklachten.

De Bloedwaardencheck Schildklier Compleet geeft meer informatie over uw bloedwaarden van de schildklierhormonen T3, T4, reversed T3 en TSH. Deze waarden geven meer informatie over de werking van uw schildklier.

De Bloedwaardencheck Cholesterol Compleet geeft u meer informatie over uw cholesterolgehalte.

Het cholesterolgehalte in uw bloed kan een belangrijke graadmeter zijn voor uw algehele gezondheid. Langdurig verhoogd cholesterol kan bij gevoelige personen leiden tot gezondheidsklachten.

De Bloedwaardencheck Cholesterol Compleet geeft u meer informatie over de bloedwaarden HDL-, LDL- en totaalcholesterol, alsmede van het triglyceridengehalte in uw bloed. Hieruit kan worden afgeleid of uw cholesterolgehaltes gezond of ongezond zijn.

Werkt u vijftig uur per week? Groeit het huishouden u boven het hoofd? De Bloedwaardencheck Stressindicatie geeft u meer informatie over het gehalte stresshormoon in uw bloed.

Cortisol is het belangrijkste stresshormoon. Het lichaam maakt het aan onder invloed van emoties zoals angst en boosheid. Langdurige verhoogde cortisolwaarden duiden op chronische stress. Chronische stress vormt een belangrijk risico voor uw gezondheid.

De Bonusan Bloedwaardencheck Stressindicatie geeft u meer informatie over het cortisolgehalte in uw bloed. Daarnaast meet deze check ook het gehalte van de stressindicator alfa-amylase. Hierdoor wordt beter inzichtelijk of de mate van stress die u ervaart binnen gezonde grenzen valt of niet.

De Bloedwaardencheck Lever geeft u meer informatie over uw leverfunctie.

De lever is verantwoordelijk voor het afbreken van stoffen die we binnenkrijgen via onze voeding. Wie veel verzadigd vet en suiker eet, alcohol drinkt of medicijnen gebruikt, zet de lever flink aan het werk. Hoewel de lever één van de meest veerkrachtige organen is, heeft een ongezonde levensstijl op de lange termijn zeker weerslag op de lever.

De Bloedwaardencheck Lever geeft u meer informatie over de gehaltes Gamma GT, ALAT en alkalische fosfatase in uw bloed. Hierdoor wordt beter inzichtelijk of uw lever op dit moment voldoende in staat is om de gevolgen van uw voeding en levensstijl op te vangen.

De Bloedwaardencheck Laaggradige Ontsteking laat zien of er bij u sprake is van een laaggradige ontsteking.

Veel van onze welvaartsaandoeningen vinden hun oorsprong in laaggradige ontstekingen. Dit zijn ontstekingen die actief zijn gebleven nadat de ziekteverwekker al is overwonnen en de schade aan weefsels al is hersteld.

Bij een gezonde ontstekingsreactie komt het immuunsysteem na maximaal 72 uur weer tot rust. Bij een laaggradige ontsteking blijft het immuunsysteem soms nog jaren sluimerend actief.

Om een laaggradige ontsteking te kunnen meten, is een zeer gevoelige test nodig. De  Bloedwaardencheck Laaggradige Ontsteking meet het gehalte CRP-eiwit zeer nauwkeurig. Het gehalte CRP-eiwit in het bloed geeft een maat voor de ontstekingsbelasting in het lichaam.

Bij deze test wordt onderzocht of de volgende symptomen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnieren: Vermoeidheid, uitputting, minder weerstand, sterke stemmingswisselingen, huidproblemen, osteoporose, versnelde verouderingsprocessen: achteruitgang van de verstandelijke functies (waaronder het geheugen en het concentratievermogen), het reactievermogen en de algehele lichamelijke conditie. Om dit te onderzoeken worden de hormonen cortisol en DHEA gemeten in speeksel. Cortisol en DHEA worden beide door de bijnierschors geproduceerd. Cortisol heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam: het werkt ontstekingsremmend, het houdt het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en de spierkracht op peil en helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht te houden. Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Omdat voor DHEA gedeeltelijk dezelfde basisbestanddelen worden gebruikt, is de DHEA-productie verlaagd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnieren de hoge cortisolproductie niet langer kunnen volhouden, waardoor deze afneemt. Veranderingen in de concentratie cortisol geven de reactie op stress aan. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het afweersysteem, het seksuele functioneren, de lichaamskracht en de verstandelijke functies. Veranderingen in de concentratie DHEA geven de mate van gewenning aan stress aan. Als de eerder genoemde symptomen verklaard kunnen worden door de gemeten concentraties cortisol en DHEA in speeksel, dan kan een passende therapie worden ingezet, waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven verbetert.

Deze test geeft aan of de spijsverteringscapaciteit voldoende is om het voedsel (eiwitten, vetten en koolhydraten) goed te verteren. Obstipatie, maar ook diarreeklachten, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel, kunnen hiermee verklaard worden. Na het stellen van de diagnose kan met een gerichte therapie en eventueel voedingsadvies de oorzaak behandeld worden zodat de gezondheid wordt geoptimaliseerd.

Ook worden met deze test de effecten aangetoond van een dieet dat beperkt of verrijkt is met eiwit, vet of koolhydraten. Deze test is onderdeel van het Fecesprogramma.

Deze test geeft aan of er (beginnende) darmontstekingen zijn.

Vooral vage buikpijnklachten, die kunnen wijzen op beginnende ontstekingen, kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de oorzaak van uw klachten behandelen.

Deze test geeft aan of iemand overgevoelig is voor gluten en mogelijk coeliakie heeft. Vage tot ernstige buikpijnklachten en eventueel ook huidklachten (waaronder de ziekte van Dühring) na het eten van granen, kunnen hiermee verklaard worden.

Deze test, in combinatie met de Antigliadine IgA-test, bevestigt of iemand coeliakie heeft. Buikpijnklachten die zeer ernstig kunnen zijn en eventueel ook huidklachten (waaronder de ziekte van Dühring) na het eten van granen, kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste begeleiding met dieet en therapie geboden worden om uw darmgezondheid te optimaliseren.

Deze test toont aan of er ziekmakende bacteriën aanwezig zijn. Infecties van onder andere oren, ogen, huid, neus, keel  en blaas, kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste therapie geboden worden om de ziekmakende bacteriën te verwijderen.

Bij chronische en vage maag-darmklachten en/of vermoeidheid, huidklachten en hormonale disfuncties geeft dit programma snel aan of deze veroorzaakt worden door een verstoorde darmflora, een verzwakt afweersysteem, ontstekingen en/of een voedselallergie. Op basis van de resultaten van dit programma wordt bepaald welke vervolgonder­zoeken nodig zijn en/of welke therapie toegepast kan worden om de oorzaak van de klachten te verhelpen.

 Dit programma omvat de volgende onderzoeken: Fecesprogramma, Virulente factoren, SIgA, ß-Defensine 2, α-1-Antitrypsine en EPX. Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

Dit programma is speciaal gericht op kinderen. Het kan een eventuele groeiachterstand bij kinderen verkla­ren evenals gedragsproblemen en voedselintoleranties. Verder geeft het aan of er gisten of schimmels in de darmen aan­wezig zijn en of er verstoringen in de darmflora en de darmwand zijn. Dit programma kan een breed scala aan klachten verklaren waarna de juiste therapie ingezet kan worden om de oorzaak van de klachten op te heffen, zodat uw kind weer goed in zijn/haar vel komt te zitten. 

Dit programma omvat de volgende onderzoeken: Darmmicrobiota/-flora, Mycologie, Pancreas-elastase 1, α-1-Antitrypsine, ß-Defensine 2 en SIgA.Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

Deze test geeft aan of er aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van poliepen, tumoren en/ of chronische ontstekingen in de darmen. Vage tot ernstige buikklachten, van obstipatie tot diarree en/of een wisselende ontlasting, al of niet met bloed erin, kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan verder onderzoek plaatsvinden, zoals eventueel het programma Preventief onderzoek colorectaal carcinoom.

Deze test vormt een onderdeel van het onderzoeksprogramma Preventief onderzoek colorectaal carcinoom.

Bij deze test wordt onderzocht of de volgende symptomen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnier: Vermoeidheid, uitputting en eventueel ook klachten als hypoglycemie, bloeddrukproblemen, spierslapte, lage lichaamstemperatuur en een verstoorde vochtbalans. Om dit te onderzoeken wordt het hormoon cortisol op bepaalde tijden op een dag gemeten in speeksel. Cortisol wordt door de bijnierschors geproduceerd. Het heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam: het werkt ontstekingsremmend, het houdt het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en de spierkracht op peil en helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht te houden. Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnier deze hoge productie niet langer kan volhouden, waardoor de cortisolproductie afneemt. Veranderingen in de gemeten hoeveelheid cortisol geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.

Dit programma geeft dezelfde informatie als het programma Darmmicrobiota/-flora. Daarnaast geeft ze aan of er schimmels of gisten, zoals Candida, in de darmen aanwezig zijn.

Dit programma geeft snel en met geringe kosten aan of de bacteriesamen­stelling in de darmen verstoord is, of er ziekmakende bacteriën aan­wezig zijn en of er problemen zijn met de spijsvertering.  Onduidelijke klachten die niet zeer ernstig zijn, maar die mogelijk terug te voeren zijn op de darmen, zijn aanleiding om dit programma toe te passen. De resultaten van dit programma geven aan of verder onderzoek nodig is of dat de klachten met de juiste therapie direct verholpen kunnen worden.

Met deze test kan worden gemeten of de aanwezige klachten die lijken op een allergische reactie, zoals diarree, hoofdpijn, loopneus, huidproblemen, lage bloeddruk, veroorzaakt worden door een verminderde werking van het enzym diamine oxidase (DAO). DAO is namelijk een enzym dat histamine uit voeding afbreekt. Een verminderde werking van dit enzym heeft als gevolg dat de hoeveelheid histamine in het bloed te groot wordt, waardoor de genoemde klachten kunnen ontstaan.

Deze test geeft aan of er sprake is van voedselallergieën en/ of -intoleranties. Ook geeft deze test het effect aan van het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Eczeem en ontstekingen als gevolg van voedselallergieën en -intoleranties kunnen hiermee verklaard worden, evenals de ernst ervan. Vervolgens kan verder onderzoek en een dieet waarbij verdachte voedingsmiddelen worden vermeden, uitsluitsel geven over de voedingsstoffen die u niet goed kunt verdragen.

Dit programma geeft informatie over de samenstelling van de bacteriën die in de darmen aanwezig zijn, of er schimmels en/of gisten zijn en of er spijsverteringsproblemen zijn. Het geeft een goed overzicht van de algemene gezondheidstoestand van de darmen. 

Dit programma omvat de volgende onderzoeken: Darmmicrobiota/-flora, Mycologie, pH-waarde en Algemene vertering. Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

Dit programma is onderdeel van  de programma’s Basisscreening darm en Preventieve gezondheidsscreening darm.

Deze test geeft aan of er een slechte vertering van vette voedingsmiddelen, chronische darmontstekingen, het spastische darmsyndroom en terugkerende galstenen kunnen hiermee verklaard worden.

Met deze test kunnen chronische en/of onverklaarbare pijn, vruchtbaarheids- en libidoproblemen, vermoeidheids- en concentratieproblemen en krachtverlies bij de man verklaard worden. Daartoe worden de hormonen oestradiol, testosteron en DHEA gemeten in speeksel. Een verstoorde balans tussen deze hormonen kan de oorzaak zijn van de genoemde symptomen.
Van oestrogenen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, is aangetoond dat ze een regulerende functie hebben in het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het botmetabolisme. Uit onderzoek is gebleken dat oestradiol mogelijk een beschermend effect heeft op sperma. Bovendien blijkt het een rol te spelen bij de pijnperceptie.
Testosteron is het hormoon dat de mannelijke geslachtskenmerken en de voortplantingsfunctie reguleert. Het heeft invloed op de hoeveelheid spiermassa en spierkracht en het seksuele functioneren. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, het seksuele functioneren, spierkracht, de verstandelijke functies, zoals de concentratie en het geheugen.
Naar aanleiding van de gemeten concentraties oestradiol, testosteron en DHEA kan de juiste therapie worden ingezet waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Met deze test kunnen duizeligheid, slapte, krachtsverlies, vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, vruchtbaarheidsproblemen, PMS-klachten en overgangsproblemen bij de vrouw verklaard worden.
Daartoe worden de hormonen oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA gemeten in speeksel. Een verstoorde balans tussen deze hormonen kan de oorzaak zijn van de genoemde symptomen.
Oestrogene hormonen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, reguleren onder andere de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, ze hebben veel invloed op de menstruele cyclus, het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het botmetabolisme en ook op de kwaliteit van de spierkracht bij de vrouw.
Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van een bevruchte eicel en maakt de borstklieren gereed voor melksecretie. Tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus is de progesteronproductie het hoogst. Tijdens deze fase gaat de lege follikel behalve progesteron ook oestrogeen produceren. Er kunnen rond deze tijd symptomen optreden van het premenstrueel syndroom (PMS), zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel, slaperigheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid. Geslachtshormonen, met name oestradiol en progesteron, blijken een rol te spelen bij de pijnperceptie. De concentraties vrij en totaal testosteron zijn verhoogd in vrouwen met het metabool syndroom. Het heeft invloed op de hoeveelheid spiermassa en spierkracht. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, het seksuele functioneren, spierkracht, de verstandelijke functies, zoals de concentratie en het geheugen.
Naar aanleiding van de gemeten concentraties oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA kan de juiste therapie worden ingezet waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Deze test onderzoekt of iemand besmet is met deze bacterie die betrokken kan zijn bij het ontstaan van allerlei maagklachten tot aan maagkanker toe. (Vage) Pijn in de maagstreek, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken, (chronische) maagontstekingen en eventueel bloedarmoede wegens ijzergebrek kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de bacterie te verwijderen.

Deze test toont aan of er bloed in de ontlasting aanwezig is dat mogelijk afkomstig is van darmpoliepen, -ontstekingen of -tumoren. (Chronische) buikpijn, diarree, obstipatie en andere buikklachten kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan verder onderzoek plaatsvinden, zoals eventueel het programma Preventief onderzoek colorectaal carcinoom.

Deze test vormt een onderdeel van het onderzoeksprogramma Preventief onderzoek colorectaal carcinoom.

Deze test kan, in combinatie met de Hemoglobinetest, bloedende poliepen en tumoren in een heel vroeg stadium aantonen. (Chronische) Buikpijn, diarree, obstipatie en andere buikklachten kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan verder onderzoek plaatsvinden, zoals eventueel het programma Preventief onderzoek colorectaal carcinoom.

Deze test vormt een onderdeel van het onderzoeksprogramma Preventief onderzoek colorectaal carcinoom.

Deze test toont aan of iemand mogelijk een histamine-intolerantie heeft. Klachten als hoofdpijn, loopneus, huidproblemen, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, lage bloeddruk en eventueel zelfs een anafylactische shock kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste begeleiding met dieet en therapie geboden worden om uw gezondheid te optimaliseren.

Met deze test kan zekerheid verkregen worden of er sprake is van voedingsintoleranties en voor welk soort voedingsmiddelen, bij klach­ten als acne, winderigheid/ opgeblazen gevoel, burn-out syndroom, depressie, diarree, infecties, huidaandoeningen, hormonale stoornis­sen, bovenbuikklachten, constipatie, ADHD en chronische vermoeid­heid. Bovendien geeft deze test aan of de voedings­intoleran­tie bestaat ten opzichte van IgG-antigenen in voeding van het het IgG4-type of van alle IgG-typen gezamenlijk (1 t/m 4). Ook ondersteunt deze testuitslag de keuze voor het gespecialiseerde vervolgonderzoek IgG en/of IgG4 Screening Plus, waarbij zo’n 280 voedingsmiddelen onderzocht worden.

Op basis van de testuitslag van IgG/IgG4 Pre-screening kan als vervolg­onderzoek gekozen worden voor (één van) deze testen. Hiermee kun­nen uit een onderzoek bij 280 voedingsmiddelen, verdeeld over 16 productgroepen, die voedingsmiddelen bepaald worden waarvoor een intolerantie bestaat. De ene test identi­ficeert voedingsmiddelen met antigenen van het IgG-type in zijn totali­teit (type 1 t/m 4 gezamenlijk) en de andere die van het afzonder­lijke IgG4-type. Intolerantiereacties van de IgG-typen 1 t/m 3 zijn veelal chronisch (gewrichten, huid, spieren, vermoeidheid) en die van IgG-type 4, kunnen acuter (astma, eczeem, diarree) zijn. Door het grote aantal onderzochte voedingsmid­delen is de kans heel groot dat de voedingsmiddelen waarvoor een intolerantie bestaat ook werkelijk bepaald worden. Hierdoor wordt duidelijk welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden zodat uw klachten kunnen verdwijnen.

Deze test geeft aan of er sprake is van een overmatig voorkomen van bacteriën aan het einde van de dunne darm. Dit kan namelijk wijzen op een stofwisselings­stoornis. Allerlei maag-darmklachten, blaas-, nier- en lever- en galproblemen en eventuele nier- en galstenen en witte vloed (fluor albus) kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de oorzaak van uw klachten te behandelen.

Bij deze test wordt onderzocht of symptomen als libidoproblemen, vermoeidheid, krachtsverlies en verminderde concentratie bij een man, mogelijk veroorzaakt worden door een verlaagde productie van de hormonen testosteron en/of DHEA. Daartoe worden deze hormonen gemeten in speeksel. Testosteron is het hormoon dat de mannelijke geslachtskenmerken en de voortplantingsfunctie reguleert. Het heeft invloed op de hoeveelheid spiermassa en spierkracht en het seksuele functioneren. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, het seksuele functioneren, lichaamskracht, de verstandelijke functies, zoals de concentratie en het geheugen. De gemeten concentraties testosteron en DHEA in speeksel kunnen de eerder genoemde symptomen verklaren. Vervolgens kan een passende therapie worden ingezet, waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Met deze test kunnen vruchtbaarheidsproblemen, premenstrueel sydroom (PMS) klachten en overgangsproblemen verklaard worden.
Daartoe worden de hormonen oestradiol en progesteron gemeten in speeksel.
Oestrogene hormonen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, reguleren de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, de lengtegroei tijdens de puberteit en ze hebben veel invloed op de menstruele cyclus, het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het botmetabolisme en ook op de hoeveelheid spierkracht bij de vrouw.
Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van een bevruchte eicel en maakt de borstklieren gereed voor melksecretie. Tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus is de progesteronproductie het hoogst. Tijdens deze fase gaat de lege follikel behalve progesteron ook oestrogeen produceren. Er kunnen rond deze tijd symptomen optreden van het premenstrueel syndroom (PMS), zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel, slaperigheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid.
Naar aanleiding van de gemeten concentraties oestradiol en progesteron kan de juiste therapie worden ingezet waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

De Lactoferrinetest geeft aan of er sprake is van ontstekingen en een verzwakt afweersysteem. Ook kleine ontstekingen kunnen hiermee opgespoord worden. Klachten die aanleiding kunnen geven voor deze test zijn buikkrampen, diarree, misselijkheid, maar ook onduidelijke buikklachten en vermoeidheid. De PMN-elastasetest en deze test bevestigen elkaar. Vervolgens kan op basis van de testresultaten de juiste therapie ingezet worden om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen.

Met deze test kan door middel van DNA onderzoek worden bepaald of er sprake is van een genetische vorm van lactose intolerantie waarbij lactose volledig uitgesloten moet worden uit de voeding, omdat het lichaam geen lactase produceert. Deze vorm heet Congenitale Lactase Deficiëntie (CLD) en komt al tot uiting op zuigelingenleeftijd want zelfs borstvoeding wordt niet verdragen. Jarenlange darmklachten, waaronder diarree, opgeblazen gevoel, buikpijn en dergelijke, kunnen hiermee opgehelderd worden. Door aanpassing van het dieet, dat wil zeggen, uitsluiting van lactose, kunnen deze klachten verdwijnen.
Bij deze test ondertekent de cliënt een verklaring van toestemming voor het uitvoeren van het Lactose DNA-onderzoek. Uiteraard wordt het verzamelde DNA-materiaal niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deze test geeft aan of er sprake is van darmontstekingen en hij kan een verklaring geven voor onduidelijke maag-darmklachten en/of vermoeidheid, huidklachten en hormonale disfuncties. Hoe hoger de gemeten waarde, hoe ernstiger de ontsteking. Op basis van de testresultaten kan de juiste therapie ingezet worden om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen.

Dit programma onderzoekt of er ziekmakende bacteriën of andere micro-organismen, zoals schimmels en gisten, aanwezig zijn in speeksel, urine, oogvocht, in de neus of op de huid. Dit programma geeft informatie over de urine en het biedt uitsluitsel over slijmvliesklachten. Na de diagnose kan, indien nodig, de juiste therapie ingezet worden om de ziekmakende bacteriën te verwijderen. 

Dit programma omvat de onderzoeken Bacteriologie en Mycologie (van urine en slijmvliezen). Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

Dit programma onderzoekt of er ziekmakende bacteriën of andere micro-organismen, zoals schimmels en gisten, aanwezig zijn in speeksel, urine, oogvocht, in de neus of op de huid. Dit programma geeft informatie over de urine en het biedt uitsluitsel over slijmvliesklachten. Na de diagnose kan, indien nodig, de juiste therapie ingezet worden om de ziekmakende bacteriën te verwijderen. 

Dit programma omvat de onderzoeken Bacteriologie en Mycologie (van urine en slijmvliezen). Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

Deze test geeft aan of er gisten en/of schimmels in het maag-darmkanaal voorkomen. Deze wijzen op een verstoorde darmflora. Deze test is aan te raden bij symptomen die wijzen op aandoeningen van het maag-darmkanaal zoals voedselintolerantie, winderigheid, diarree en daarvan afgeleide aandoeningen zoals  verminderde vitaliteit door slechte opname van voedingsstoffen en verminderde weerstand tegen ziekten. Als schimmels en gisten zich verplaatsen naar de urinewegen en ademhalingswegen kunnen ze ook daar voor problemen zorgen zoals: pijn bij het plassen, branderig gevoel, vaak plassen, bronchitis, longontsteking, (chronische) bijholteontstekingen. Ook kunnen schimmels huidschimmel en schimmelnagels veroorzaken. Indien er schimmels en/of gisten in het maag-darmkanaal zijn aangetoond kunnen deze met behulp van de juiste therapie en voedingsadvies verwijderd worden zodat de darmflora hersteld wordt.

Deze test onderzoekt of de alvleesklier goed werkt, zodat voedings­stoffen als vitaminen en mineralen goed opgenomen kunnen worden.

Een groeiachterstand bij kinderen, gedragsstoornissen, verteringsstoornissen, voedselintoleranties, onduidelijke bovenbuikklachten, chronische alvleesklierontsteking, een chronisch verminderde werking van de alvleesklier, diabetes en een verminderde werking van het afweersysteem door verminderde opname van zink, kunnen mogelijk met deze test verklaard worden. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de oorzaak van de klachten te behandelen.

Deze test onderzoekt heel grondig of er parasieten zijn. Dit onderzoek kan mogelijk klachten als obstipatie, diarree, darmkrampen, misselijkheid en gebrek aan eetlust verklaren. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de parasieten te verwijderen.

Deze test geeft aan of er sprake is van (chronische) darmontstekingen en kan een verklaring geven voor onduidelijke maag-darmklachten en/of vermoeidheid, huidklachten en hormonale disfuncties. Hoe hoger de gemeten waarde, hoe ernstiger de ontsteking. De Lactoferrinetest en deze test bevestigen elkaar. Op basis van de testresultaten kan de juiste therapie ingezet worden om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Dit onderzoek is ook zeer geschikt om te contoleren of een lopende therapie nog stabiel is bij patiënten met een reeds vastgestelde chronische aandoening.

Dit programma onderzoekt of er aanwijzingen zijn voor het bestaan van colorectaalkanker. Het geeft aan of verder onderzoek nodig is. Bij klachten als aanhoudende buikpijn, obstipatie en diarreeklachten, bloed in de ontlasting en vermagering zonder duidelijke aanleiding biedt dit programma inzicht in de klachten. Voordeel van dit onderzoek is dat het niet belastend is voor de cliënt.

Dit programma omvat de volgende onderzoeken:  Galzuren, Hemoglobine, Hemoglobine/Haptohemoglobine en Tumor M2-PK. Voor meer informatie: zie deze onderzoeken. 

Dit programma is bedoeld voor mensen die ter controle van hun gezondheid willen weten of hun maag-darmkanaal gezond is en of hun spijsvertering goed is. Met dit programma wordt inzicht verkregen in de algehele gezondheidstoestand van de darmen. Eventuele disbalansen kunnen hiermee opgespoord en gecorrigeerd worden door middel van de juiste therapie.

Dit programma omvat de volgende onderzoeken: Fecesprogramma, Calprotectine, α-1-Antitrypsine, EPX, Pancreaselastase, SIgA, ß-Defensine 2. Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

Deze test is onderdeel van het Fecesprogramma. Hiermee worden alle darmbacteriën in kaart gebracht, zowel de noodzakelijke (residente) als de voorbijgaande (transiënte) bacteriën, met al hun eigenschappen. Vervolgens kunnen deze bacteriën ingedeeld worden in aërobe en anaërobe bacteriën, ofwel bacteriën die zuurstof nodig hebben en bacteriën die juist geen zuurstof moeten krijgen. Daarnaast zijn er nog de micro-aërofiele bacteriën. Deze hebben een beetje zuurstof nodig.

Deze test geeft duidelijkheid over de kwaliteit van het afweersysteem in de darmen. Samen met de ß-defensine 2-test en de α-1-antitrypsinetest kan de kwaliteit van de darmwand beoordeeld worden waarna een geschikte therapie ingezet kan worden.

Deze test is een preventieve test die aangeeft al vanaf een heel vroeg stadium aan of er functionele (stadium I), kleine (stadium II) of grote verstoringen (stadium III) van de lichaamsfuncties zijn. Deze test wordt aangeraden bij onduidelijke , vage klachten. Hiermee kan inzicht verkregen worden in de vitaliteit van het lichaam. De mate van de gemeten verstoring (stadium I, II of III) bepaalt de intensiteit van de in te zetten therapie.  Een doelgerichte corrigerende therapie helpt u om uw lichaamsfuncties en onderliggende processen weer in balans te brengen. Daardoor verdwijnen de klachten waardoor u zich fitter voelt.

Een verhoogde meting van het enzym M2-Pyruvaatkinase (M2-PK) bij deze test kan wijzen op een (chronische) darmontsteking en/of een dikke-darmtumor.

Deze test vormt een onderdeel van het onderzoeksprogramma: Preventief onderzoek colorectaal carcinoom

Met deze test wordt de gezondheid van de vaginale flora onderzocht. De samenstelling en de zuurgraad worden bepaald en bovendien wordt onderzocht of er gisten en schimmels aanwezig zijn. Aangezien urogenitale infecties gemiddeld genomen de belangrijkste reden zijn voor vrouwen om naar de dokter te gaan is deze test van belang om inzicht te krijgen omtrent de klachten waarna de eventuele infectie effectief behandeld kan worden.

Deze test geeft aan of er in de darmen schadelijke stoffen voorkomen die door bepaalde darmbacteriën worden gemaakt. De vijf schadelijke stoffen waarnaar gekeken wordt zijn: haemolysine, urease, gelatinase, katalase en coagulase. Als een of meerdere van deze stoffen aanwezig zijn dan wil dat zeggen dat het afweersysteem zijn functie niet goed kan uitoefenen. Vervolgens kan er met de juiste therapie voor gezorgd worden dat deze stoffen niet langer in de darmen voorkomen door de bacteriën die deze stoffen maken te verwijderen.

Deze test geeft aan of er sprake is van een lactose- of fructoseintolerantie. Deze stoffen worden afzonderlijk van elkaar getest. Bij buikpijnklachten, winderigheid en/of diarree (enige tijd) na het drinken van melk of melkproducten met lactose is de Waterstofademtest-lactose aan te raden. Bij overeenkomstige klachten na het eten van fruit, suiker, honing en het drinken van vruchtensappen, siropen, frisdrank, sport- en gezoete melkdranken is de Waterstofademtest-fructose aan te raden. Na de diagnose kan met de juiste therapie en voedingsadvies de lichamelijke gezondheid geoptimaliseerd worden.

Deze test geeft informatie over de mogelijkheid van de darmen om suikers uit de voeding op te nemen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de Waterstofademtest glucose en de Waterstofademtesten lactose, fructose en sorbitol.

Deze test geeft inzicht in de werking van het aangeboren afweersysteem in de darmen. Buikpijnklachten door (chronische) darmontstekingen, huidinfecties en -ontstekingen kunnen hiermee verklaard worden. Ook geeft deze test aan hoe ingrijpend de in te zetten therapie moet zijn, hoe de voortgang van een eventuele reeds ingezette therapie is en wat de (nog) te verwachten therapietijd is om het afweersysteem van de darmen weer in balans te brengen. Hierdoor kan genezing optreden zodat uw klachten verdwijnen.

BODY-PITSTOP